CORNUS Szkółka niebanalnych roślin owocowych

   Alosza(Alesha) - Ukraińska odmiana o żółtych owocach. Jedna z najwcześniejszych odmian o owocach dojrzewających na początku sierpnia. Owoce owalne o średniej wadze 3,3-5 g, maksymalnie 5,7 g. Zawartość suchej masy około 20 % masy owocu. Zawartość cukru ok. 12 %, kwasów ok. 1,4-1,5 %, pektyn 1-1,2 %, witaminy C 117-145 mg %. Bardzo smaczne na świeżo, polecane również na wszelakie przetwory ze względu na ciekawą barwę i smak.
Bolestraszycki - cenna polska odmiana średniowczesna, dojrzewająca równomiernie w pierwszej połowie września. Rodzi owoce o średniej masie 4-7 g, kształtu gruszkowego, ciemnowiśniowe. Zawierają około 16% cukrów i 2,8% kwasów. Owoce zawierają średnio 41 mg witaminy C, 110 mg flawonoidów, 255 mg irydoidów w 100 g owoców. Owoce nadają się do bezpośredniej konsumpcji, na nalewki, kompoty, konfitury oraz do zabarwiania i zakwaszania owoców o niestabilnym zabarwieniu i mdłym smaku.
Dublany - polska odmiana(z Arboretum w Bolestraszycach) o najwcześniejszej i wyrównanej porze dojrzewania, - połowa sierpnia na południu Polski. Owoce bardzo słodkie o dużej zawartości cukru 14%. Owoce średnio zawierają 2,4% kwasów, 34 mg witaminy C, 76 mg flawonoidów i 220 irydoidów w 100 g owoców. Owoce gruszkowe o średniej wadze 3,3 -4,5 g, barwy ciemnoczerwonej. Nadają się do spożycia na surowo oraz na nalewki i inne przetwory.
Elegantnyj - ukraińska odmiana o owocach w kształcie butelkowym, o średniej masie 4,5 - 5 g - dojrzałe mają kolor wiśniowo-czarny z ciemnym miąższem. Zawartość cukru 9,1%, kwasów 1,9%, witaminy C 110 mg/100g, antocyjanów w miąższu 104 mg/100 g, w skórce 773 mg/100 g. Masa pestki około 10,8%. Przeciętny plon to 20-80 kg z drzewa 10-15-letniego. Najwcześniejsza z odmian - termin dojrzewania przypada na pierwszą połowę sierpnia. Owoce dojrzewają niemal równocześnie, bardzo smaczne ,nadają się na różne przetwory. Nie zerwane długo utrzymują się na krzewie aż do zasuszenia.
Elena(Yelena) - Ukraińska odmiana o bardzo wysokiej i stabilnej wydajności, o wysokiej mrozoodporności . Jedna z najsmaczniejszych ukraińskich odmian derenia. Owoce o kształcie owalno-okrągłym, do spożycia na świeżo i na przetwory. Średnia masa owoców 5 g. Pestka mała. Owoce są bardzo soczyste, dojrzewają około połowy sierpnia. Plon z 20 letniego drzewa może wynosić do 50 kg. Owoce bardzo dobrze dojrzewają po zerwaniu.
Flava - jedna z najstarszych odmian derenia o żółtych owocach średniej wielkości, większych jednak niż u odmiany Jantarnyj. Owoce bardzo smaczne, dojrzewaj jako jedna z pierwszych - w sierpniu. Odmiana średnio plenna, w porównaniu do innych odmian wchodzi później w owocowanie.
Florianka - polska odmiana owocowa wyhodowana w Arboretum w Bolestraszycach Owoce kształtu owalnego, koloru czerwonego do ciemnoczerwonego, średnia masa 3,4-4,5 g. charakteryzują się średnią zawartością witaminy C, poziomem cukrów około 10% i 2,8 % kwasów. Owoce zawierają średnio 31 mg witaminy C, 64 mg flawonoidów, 120 mg irydoidów w 100 g owoców. Udział pestki 11%. Odmiana późna – dojrzewa w drugiej połowie września. Okres zbioru krótki. Owoce nadaje się na nalewki i inne przetwory, do kiszenia oraz do zakwaszania owoców.
Jantarnyj - Ukraińska odmiana o żółtych owocach. Jedna z najplenniejszych odmian - z 10-letniego krzewu zebrano 30 kg owoców. Owoce smaczne, soczyste, owalne, bursztynowo-żółte o średniej wielkości – waga przeciętnie 3,5 g. Zawartość cukru 9,6%. Owoce do spożycia na świeżo i na przetwory(o ciekawym smaku). Dojrzewają od końca sierpnia do około połowy września i opadają na ziemię.
Korrałowyj - bardzo smaczna odmiana ukraińska o pomarańczowych owocach. Dojrzewa na przełomie sierpnia i września. Owoce o średniej wadze 3,4-4 g okrągłe, zawierają około 9,1% cukrów i 1,5% kwasów. Sucha masa owoców około 20%. Zawartość witaminy C - 117 mg w 100g owoców.
Korrałowyj Marka - jedna z najsmaczniejszych odmian ukraińskich. Średnia masa owocu 5,8-6 g. Zawartość cukru około 12,7%. Przeciętny plon z 10-letniego krzewu to 35-40 kg. Termin dojrzewania: połowa sierpnia. Jedna z najlepszych odmian pod względem biochemicznego składu owoców, są one dobre na świeżo jak i do wykonywania przetworów.
Kostia  - Костя - plenna odmiana o dużych owocach,  waga od 6 g do 9 g. Okres dojrzewania przypada na drugą połowę września. Owoce słodkie, ciemnoczerwone o miąższu łatwo oddzielającym się od pestki. Odmiana plenna nadająca się na kompoty, soki, nalewki, dżemy.
Kresowiak - polska odmiana owocowa wyhodowana przez Arboretum Bolestraszyce. Owoce o średniej wadze 3-4,5 g, kształtu gruszkowego, barwy wiśniowej. Charakteryzują się wysoką zawartością cukrów -około 15%, kwasów 2,5 % oraz dość wysoką zawartość pektyn. Owoce zawierają średnio 35 mg witaminy C, 84mg flawonoidów, 250 mg irydoidów w 100 g owoców. Owoce nadają się na nalewki, dżemy i inne przetwory. Dojrzewają w pierwszej połowie września.
Łukianowskij – Лукьяновский - Odmiana ukraińska o dużych, wydłużonych owocach w kształcie butelki o wadze 6-7,5 g, ciemnoczerwonych , w pełnej dojrzałości prawie czarnych. Miąższ ciemnoczerwony , jędrny, soczysty i aromatyczny. Owoce zawierają części stałych 22,4% , 8,4% cukrów, kwasów organicznych 1.7-1,9 % , 0,6-1,1 % pektyn , antocyjany w miąższu - 102,0 mg, w skórce- 707,0 mg/100g a witaminy C - 127,8 mg na 100 g świeżej masy . Pestki wrzecionowate, małe. Owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Dojrzałe owoce nie opadają i mogą pozostać na drzewie przez 3-4 tygodni . Zebrane owoce mogą być przechowywane przez 3-4 tygodni. Rośliny o zwartej koronie, do 3 m. Owocowania obfite do 70 kg z drzewa 20-letniego.Owoce nadają się do wszechstronnego przerobu na nalewki, dżemy, soki, kompoty.
Nieżnyj -ukraińska odmiana o żółtych owocach, o wadze 4,5-5,5 g, w kształcie butelki z miękkim słodkim miąższem, przez który prześwituje pestka. Korona drzewa, o kształcie piramidy, do 2,2 m wysokości. Wydajność - do 40 kg z drzewa 15-letniego. Owoce są dobre zarówno na świeżo jak i na przetwory.
NikołkaНиколка - Jedna z najwcześniejszych odmian ukraińskich. Charakteryzuje się bardzo wysoką i stabilną wydajnością. Owoce dojrzewają na początku sierpnia, niemal jednocześnie. Średnia waga owoców to 5-6 g duży, kształtu gruszkowego. Barwa owoców ciemno-czerwona gdy w pełni dojrzałe, prawie czarna. Miąższ ciemnoczerwony , delikatny, soczysty, aromatyczny , gdy w pełni dojrzały ma przyjemny słodko-kwaśny smak . Owoce zawierają 21,7 % suchej masy , 8,6%, cukrów , 1,3 % kwasy organiczne, 1,3%, antocyjany w miąższu- 190,0 mg i 840,0 mg w skórce, witamina C -119,0 mg/100 g świeżej masy . Pestka mała , owalna, bardzo dobrze oddziela się od miąższu . Do spożycia na świeżo ale również nadaje się do wysokiej jakości przetworów: dżemów, nalewek, soków, galaretek, syropów, itp. Ważne cechy w uprawie towarowej to: wczesny zbiór , jednoczesne dojrzewanie, wysoka wydajność.
Paczoski - polska odmiana wychodowana w Bolestraszycach ośredniej porze dojrzewania. Okres  zbioru owocó przypada na pierwszą połowę września. Owoce o średniej masie 3-6 gramów. Zawartość curów około 13%, kwasów około 2,7%. Owoce zawierają średnio 42 mg witaminy C, 82 mg flawonoidów, 230 mg irydoidów w 100 g owoców. Odmiana deserowa o smacznych owocach do bezpośredniego spożycia. Owoce nadają się również na nalewki, kompoty i inne przetwory.

Raciborski - polska odmiana o średniej porze dojrzewania - w I połowie września. Owoce wydłużone o średniej masie 3-5,5 g, kształtu owalnego o barwie ciemnowiśniowej. Owoce zawierają około 14% cukrów i 3%kwasów a także średnio 35 mg/100g witaminy C i 390 mg irydoidów. Odmiana ta charakteryzuje się największą zawartością irydoidów. Odmiana polecana jest do bezpośredniego spożycia, na nalewki, soki oraz na inne przetwory.
Radost -Радость - ukraińska odmiana o wczesnej porze dojrzewania - od początku sierpnia. Owocowania coroczne, obfite. Owoce ciemnoczerwone do prawie czarnych po dojrzeniu długo utrzymują się na krzewie. Owoce o średniej masie 5,5 g, soczyste, lekko kwaskowe. Miąższ dobrze odchodzi od pestki. Owoce polecane na kompoty, soki, dżemy i nalewki.
Starokijewski - ukraińska odmiana o średniej porze dojrzewania-początek września. Owoce butelkowe, ciemnoczerwone, soczyste, aromatyczne, bardzo smaczne zarówno surowe jak i przetworzone czy zamrożone. Pestka stanowi około 11% masy owocu i łatwo oddziela się od miąższu. Nadają się do przechowywania w chłodni przez 3-4 tygodnie. Owoce polecane na nalewki, kompoty, dżemy soki.
Swietłaczok -sport ukraińskiej odmiany Łukjanowskij(Pioneer) o ogromnych owocach(6,5-7,5 g), nawet do 10 g w sprzyjających warunkach, o kształcie butelkowym, barwy czerwono-czarnej. Miąższ ciemnoczerwony, gęsty, słodko-kwaśny, bardzo aromatyczny. Wydajność - do 40-45 kg z drzewa 10-15-letniego. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia, nie psują się i dobrze nadaje się do mrożenia i przetwórstwa. Owoce zawierają przeciętnie 22,7 % suchej masy, 9,7% cukrów , kwasów organicznych- 1,6% , 0,97-1,0 % pektyn , antocyjanów w miąższu owoców - 102,0 mg, w skórce -710,0 mg oraz 150,0 mg witaminy C na 100 g świeżej masy . Pestka mała - stanowi około 7,5% masy owoców. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Nie osypują się z krzewów, po zebraniu można je przechowywać nawet przez 4 tygodnie. W pełni dojrzałe owoce są bardzo smaczne , znakomicie nadają się do zamrażania i przetwarzania na produkty o bardzo wysokiej jakości .
Szafer - jedna z najlepszych polskich odmian, szczególnie polecana do uprawy. Owoce o średniej masie ok. 3-5,5 g, kształtu gruszkowego, ciemnowiśniowe. Zawierają około 14% cukrów i 2,4% kwasów. Odmiana średniowczesna, dojrzewająca równocześnie w pierwszej połowie września. Owoce nadają sie do spożycia na świeżo, na nalewki, soki, dżemy i inne przetwory.
Władymirskij - ukraińska odmiana o dużych owocach- średnia waga - 7,5 g, maksymalna 9,5 g( w korzystnych latach średnia masa może wynosić 8,5-9 g). Masa pestki około 11% masy całego owocu. Owoce błyszczące , czerwone i czarno-czerwone, w pełni dojrzałości - czarne, kształtu owalno – cylindrycznego. Czas dojrzewania : średni ( od połowy sierpnia do połowy września ).. Owoce słodkie i umiarkowanie kwaśne. Zawartość cukru 8,5%, kwasów-1,7-1,8%, witaminy C -142-150 mg/100g, antocyjany w miąższu stanowią 121 mg/100g a w skórce 721 mg/100 g. Jedna z najbardziej produktywnych odmian -z 20-25-letniego krzewu można zebrać do 55-60 kg. Owoce nadają się do przetwarzania na różne przetwory.
Wydubieckij -  jedna z najlepszych ukraińskich odmian owocowych wielkoowocowa o średniej masie owocu 6,5 -7,6 g. Zawartość cukru 7,5%. Jedna z najplenniejszych odmian - przeciętny plon z kilkunastoletniego krzewu 50kg. Termin dojrzewania: druga połowa sierpnia. Owoce raczej nie opadają po dojrzeniu, mogą być zbierane jednorazowo, mogą być przechowywane przez 3-4 tygodnie w chłodni. Owoce butelkowe z grubą szyjką, kolor ciemno-czerwony, błyszczące, soczyste o słodko-kwaśnym miąższu. Owoce są smaczne na surowo i nadają się do wszechstronnego przerobu.
Copyright Cornus.com.pl
Wszystkie zdjęcia prezentowane na niniejszej stronie są moją własnością i zastrzegam sobie wyłączne prawo do ich publikowania i wykorzystywania.
Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez mojej zgody jest naruszeniem praw autorskich i podlega odpowiedzialności zgodnie z postanowieniami ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Licznik gości

  • Gości na stronie: 0
  • Odsłon łącznie: 0